Sebelum Atul tulis lagi panjang tentang donut ni, Atul nak tanya, siapa suka makan donut?
Donut kuih gelang?
Kalau nak tahu, dekat kampung Atul, donut ini popular dengan nama kuih gelang tau. Nak tahu kenapa? Cuba tengok bentuk kuih donut tu, bentuk gelang kan? Hehe kreatif orang kampungkan. Tempat korang panggil donut apa? Ada nama lain tak atau kuih gelang juga? 😊Kalau kita cakap je pasal donut, mesti terbayang bentuk gelang, warna keemasan dan bergula. Betul tak? Tapi jangan pelik tau, zaman sekarang ni, donut ada macam-macam jenis. Siap ada donut celup coklat, donut cheese, donut hipster pun ada. Zaman sekarang juga, donat ada pelbagai bentuk, tak terikat dengan bentuk gelang je.
Pelbagai bentuk Donut
Jom kita tengok gambar donut yang boleh buat kita terliur dan rasa nak
makan donut la pulak hehe
Sumber Gambar: Google
Terliur tak? Hehe tetiba rasa nak makan donut kan? Sorry ya. Kalau
rasa tak tahan sangat nak makan donut, nanti cari tau. Atau nak lagi
best, buat je sendiri. Meh Atul kongsikan resepi donut mudah, gebu dan
sedap. Kalau sejuk pun tak keras dan tak liat.
Resepi Donut Mudah, Gebu dan Sedap
Bahan-bahan:
3 cawan tepung
1 cawan air suam
2 sudu marjerin (keknie guna pelangi)
(atul guna planta)
4 sudu besar gula
3 sudu besar susu pekat
1 bungkus yis
Telur 1 biji
Cara penyediaan:
Air suam + gula + susu pekat kacau sampai larut + masukkan yis biar 10
minit
Marjerin tadi cairkan
Pukul telur & masukkan dalam marjerin tadi
Lepastu tu masukkan telur & marjerin dlm bancuhan yis tadi
Lepastu masukkan semua tadi dalam tepung
Kacau dengan senduk kayu
Biarkan doh rehat 45 minit
Tutup bekas tadi masa tunggu tu (seperti gambar dibawah)
Selepas 45 minit doh mengembang
Taburkan tempat uli dengn tepung dan bentukkan doh
Goreng sampai keemasan
Golekkan dengan gula kastor
(Atul kisar gula biasa je)
Siap!
Bagi Atul resipi donut yang Atul ambil dari Kekni ni mudah sangat
sebab hanya menggunakan bahan-bahan yang terdapat di rumah sahaja.
Pertama kali Atul buat donut dengan resipi ini, sekejap je habis
anak-anak dan suami makan.
Inilah hasil donat yang Atul buat. Atul buat bentuk cekodok je 😆
Bentuk belakang cerita, janji boleh makan. Hehehe. Tapi serius, resepi
donut yang Atul share kat atas tu, boleh dapat banyak donut.
Disebabkan ahli keluarga atul ada 4 orang je kat rumah ni, jadi donut
yang banyak tu, boleh dimakan sampai malam. Dan yang paling best, bila
sejuk, tak liat dan keras pun donut tu. Masih lembut lagi. Bestkan
dapat resipi donat macam ni?
Oh ya, selain untuk makan sendiri, donut juga sesuai untuk jadikan
salah satu hidangan untuk jamuan di pejabat, sekolah termasuk
prasekolah. Anak-anak sangat seronok bila dapat makan donut. Secara automatik
anak-anak akan jadi ceria.
Acuan Donut
Sekarang nak buat donut dah mudah. Macam-macam acuan ada. Ada acuan
plastik, senduk, steel dan macam-macam lagi
Okayla, selamat buat kuih donat. Terima kasih kerana sudi baca 😘
kak bru buat tadi..memg jadi..mohon halal resepinyer..
ReplyDeleteAlhamdulillah 😊 Sila guna kak. Semoga bermanfaat. Terima kasih view blog saya 🌷
DeleteYang dua sudu marjerin tu sudu besar ke?
ReplyDeleteMaaf lambat balas, ya Saya guna sudu besar. 😊
DeleteKena tgu brpa lama nk doh tu kembang?
ReplyDeleteSaya pun jual donat guna resepi Atul. mohon halal ye. memang lembut, gebu gebas sangat! ❤
ReplyDeletealhamdulillah terima kasih awak. semoga perniagaan awak bertambah maju.
DeleteAlhamdulillah. Terima kasih atas resepinya, saya save gambar sekali. Moga dihalalkan ya
ReplyDeleteSye bru nk cube..bhn lain semua da siap get ready atas meja..then bla da tba mse tgok yis xnaik buih lgsg..sdh sgt ase,nk kuo da mlm..insyaallah xdok ape sye nk jgok try sbb terngiang2 da keenakan mkn donay yg gebu...bla da cbe sye komen smla...
ReplyDeleteAs salam..terimakasih kongsi resepi donat..halalkan sy guna resepi ni..sedappp..gebu..
ReplyDeleteNk guna cawan yg mcm mna ek... keliru ada bnyk jenis cawan... first time nk buat nie😅
ReplyDeleteMenjadi. Terima kasih
ReplyDeleteAssalammualaikum..tq share resepi donat.halalkan sy guna resepi..
ReplyDeleteTerima kasih resepi. Menjadi gebu gebas sangat sangat. Just rasa kalau tambah garam sikit kat tepung okay lagi cukup rasa. Tq sis
ReplyDeleteSedapnyer donut, terliur tengok gambar
ReplyDeleteTq sharing resepi dan tips. Kuih favourite tapi selalu je tak berapa jadi.
ReplyDeleteSedapnya haih! Gebus gebas..saya lemah dengan apa apa yang berkaitan coklat!!!
ReplyDeletesedapnya donut
ReplyDelete